Baskı sanatının sınırları
“Baskı Sahası’ sergisi ile sanatsal bir araç olarak ‘baskı/print’ tekniği ile üretilmiş sanat işlerinin bir arada sergilenmesi ve baskı sanatının sınırlarının neler olabileceği konusunda izleyicilere uluslararası bir çağdaş baskı seçkisi sunulması hedeflenmektedir. Türkçe’de ‘baskı’ kavramı, bir bilgiyi teknik bir yöntem ile çoğaltma yöntemini anlatmakla birlikte, bireyin hak ve özgürlüklerinin kısıtlanarak zor altında tutulması durumunu da ifade eder ve iki başlık altında toplanabilir. İlk ‘baskı sahası’, birey ve çevresi arasındaki tek taraflı bir ilişkidir; Fiziksel kısıtlamalar, ailevi, toplumsal ve siyasi baskılar, cinsel ayrımcılık ve cinsel istismar, mesleki bezdirmeler bu başlık altında toplanabilecek örneklerden bazılarıdır. Diğer alan ise bireyin kendisi tarafından yine kendisine yaptığı bir fiiliyat olarak ortaya çıkmaktadır; Gündelik hayatta bireyin aşamadığı ya da yüzleşmediği olaylar, özgüven ve merak eksikliği, paranoya, ruhsal rahatsızlıklar gibi birçok nedenin da bu durumun nedenleri arasında sayılabilir. ‘Baskı’ sözcüğü, ikili anlamı olması nedeniyle, kullanıldığı cümledeki bağlamına göre anlam kazanmaktadır. Ancak bir sergi başlığı olarak kullanıldığında hangi anlamı çağrıştırır? Sorunun yanıtı bireyin içinde yaşadığı coğrafi, sosyal, kültürel, ekonomik, siyasi ve ideolojik ortama göre farklılıklar gösterecektir. Bu doğrultuda yola çıkıldığında, ‘Baskı Sahası’ sergisi, sanatçıların kendi ‘baskı sahası’nı Türkiye’nin başkenti ve siyasal odak noktası olan Ankara’daki izleyiciler önünde deşifre etmeleri için bir davet niteliğindedir. Sergi, her türlü baskı tekniği ile basılmış işlere açıktır.”
Ozan Bilginer
Küratörlüğünü Ozan Bilginer ve Sabine Delahaut’un yaptığı “Baskı Sahası” sergisi 26 Aralık 2017 – 20 Ocak 2018 tarihleri arasında Arte Sanat’ta görülebilir.
Sanatçılar: Atilla Atar, Beyza Boynudelik, Charlotte Massip, Engin Esen, Heather Huston, Jean Michel- Uyttersprot, Hasan Kıran, Ozan Bilginer, Sabine Delahaut , Oleg Denysenko, Wuon-Gean Ho
Daha fazla fotoğraf için: Güncel Sanat Arşivi