Ferhat Satıcı, Blogspot’ta 12 Kasım’da açılan “Heykelin Zamanı” sergisiyle bir hafıza mekanizması olarak tarihsel anlatıları sorguluyor.
“Heykelin Zamanı” ile Ferhat Satıcı, bir hafıza mekanizması olarak tarihsel anlatıları merkezine alan anıtsal alegorileri, gündelik yaşam ve toplumsal travmalarla yeniden işliyor. Sanatçı, kamusal sağlığı ya da sağlıksızlığı vurgulayan bir sahne kuruyor. Bir savaş meydanındaki abidevi zafer anlatısını ikinci sayfa haberlerindeki yenilgiye uğrayan sağlık emekçisinin mücadelesine dönüştürüyor. Çalışma, Avusturyalı heykeltraş Hienrich Krippel’in gerçekleştirdiği Afyon Anıtı’nın ikonik şablonu üzerine işleyen bir mekanizmayı açığa çıkaracak şekilde “Krippel’in Kabusu” ismi ile sunuluyor.
Heykeltraşın hezeyanı ve buna bağlı kamusal kabus fikrine dayanan yapıt, anıtın imgesinin yeniden canlandırıldığı monitöre, arkeolojik buluntu ve monolit muamelesi yapıyor. Monitör, ahşap karkas ile bir video heykele dönüşürken yapıt, alegorilerin düşünce dünyasında yıkıntılara karşılık geldiğini söyleyen W. Benjamin’in fikirlerine dayanıyor.
Ferhat Satıcı’nın “Heykelin Zamanı” sergisi, 12-25 Kasım 2020 tarihleri arasında Balıkesir’de bulunan Blogspot sanat mekanında izlenebilir.
Sergi Dizisi
“Heykelin Zamanı, Videonun Mekanı” isimli serginin ilk ayağı olan Ferhat Satıcı’nın “Heykelin Zamanı” sergisinden sonra Hülya Özdemir’in “Videonun Mekanı” sergisi 26 Kasım-10 Aralık 2020 tarihleri arasında Blogspot’ta izleyicilerle buluşacak. 2000’li yılların başlarından beri Videoist Video Sanatı İnisiyatifi’nin kurucuları ve yürütücüleri olan ikili, bu sergi dizisi ile alışıldık kişisel sergi kavramını da farklı bir yaklaşımla ele almayı planlıyor.
Basın bülteni için tıklayınız.
Fotoğraflar, Ferhat Satıcı tarafından gönderilmiştir.
Kapaktaki görselin künyesi: Ferhat Satıcı, Krippelin Kabusu, Ahşap karkas içinde monitör ve hd video, 2016-2020.
Daha fazla sergi için tıklayınız.