Kim bu küratör denen canavar?
Türkiye’de bir eğitim ve meslek dalı olarak kendine henüz profesyonel bir ağ yaratamamış, son yıllarda ise adeta bir ‘moda’ haline gelen küratörlük, TDK’da, ‘Müze, kütüphane, sergi, hayvanat bahçesi vb.’ni yöneten, etkinliklerini düzenleyen yetkili kimse’ olarak tanımlanmaktadır. Türkiye’nin 1980’li yıllarda tanıştığı bu terim, 90’larla beraber farklı işlevlerdeki sanat platformlarında proje-sergiler, temalar, mekânlar, sponsorlar üzerinden hareketle ilerlemeye başlamış ancak günümüzde neredeyse afaziye uğramıştır.
Küratörler tarafından simülasyonu yapılan fikirler, sanatçılara üretim methodları öneren, eserleri tamamen ticari bir meta olarak birleştiren veya ayıran, felsefi ve sosyolojik temellendirmelerden arınan kişinin sübjektif ve direktif yanlarını bilemekte. Dolayısıyla süreklilik arz edecek şekilde var olan tarihsel olgularla beslenen, olguları önem ve işlev kaybına uğratan; eleştiri olmaksızın içerik betimleyen, sanatçı ile kitle arasındaki yerini kaybetmiş ‘canavarlarla’ karşı karşıyayız. Bu noktada tanımlardan ziyade sanatçıyla küratör arasındaki ilişkiyi yeniden yapılandıran, sanatçıların küratör hakkındaki algısını çözümleyen “Küratör Denen Canavar” sergisi; resim, heykel, video-art ve performans sanatının yer aldığı disiplinler arası bir tutumla her alanda bir “iyileştirme” yolu izliyor ve soruyor; Kim bu küratör denen canavar?
Ardan Özmenoğlu, “Namahage”, “Küratör Denen Canavar” sergi görünümü, Galeri Siyah Beyaz, Ankara, 10.04 – 11.05.2015.
Küratörün notu:
Senem Çağla Bilgin, küratörlüğünü yaptığı sergi için şunları söylüyor; “Çağdaş sanatın 2015’inde her şey hızla anlam ve işlevlerinden sıyrılıp tüketim metasına dönüşürken, kimlikleri de aynı oranda ‘modalaştırmak’, bu kavramların uzun dönemde yıkıma uğramasına sebep olacaktır. Bu noktada, 1980’lerle beraber Türkiye çağdaş sanat piyasasına giren küratör kimliği son yıllarda adeta bir ön sıfata dönüşerek; dikte edilen birtakım fikirler üzerinden sanatçılardan rol çalmaya başlamıştır. Bu kapsamda küratörlüğünü yaptığım “Küratör Denen Canavar” sergisi, ‘küratörün kim olduğunu’ sorgulamaktan ziyade başta sanatçılar olmak üzere rolünü çaldığı diğer kimliklere yerlerini geri verir ve bu zinciri bağlantılı olduğu her alan için yeniden yapılandırmaya, iyileştirmeye çalışır. O nedenle sergilenen eserler genel-geçer algıdan periferiye doğru; özgür bir yaratımın ifadesi olarak ortaya çıkmış, bu sorgulamayı gerçek anlamda başarmıştır.”
Fırat Engin, “Küratörün Gözü”, Yerleştirme, “Küratör Denen Canavar” sergi görünümü, Galeri Siyah Beyaz, Ankara, 10.04 – 11.05.2015.
Küratörlüğünü Senem Çağla Bilgin‘in yaptığı “Küratör Denen Canavar” sergisi 10 Nisan – 11 Mayıs 2015 tarihleri arasında Galeri Siyah Beyaz‘da görülebilir.
Sanatçılar: Burak Ata, Joana Kohen, Tuğberk Selçuk, Fırat Engin, Nihat Kemankaşlı, Ardan Özmenoğlu, Murathan Özbek, Seçkin Pirim, C.M. Kösemen
Daha fazla fotoğraf için: Güncel Sanat Arşivi
Sergiyle ilgili daha fazla bilgi için tıklayınız.
Daha fazla sergi için tıklayınız.
Kapaktaki görsel: Murathan Özbek, “Olmuş mu?, Yerleştirme, “Küratör Denen Canavar” sergi görünümü, Galeri Siyah Beyaz, Ankara, 10.04 – 11.05.2015.