İkinci Raunt Ne Zaman?

Emrah Çoban

Çarmıklı Ailesi, Merdiven Art Space’i hayata geçirerek Türkiye’nin çağdaş sanat dünyasına yeni bir soluk getirdi. 2017’yi geride bırakırken İpek Duben’in “Love Game” sergisiyle açılışını yapan mekân, “Ortadoğu” sergisiyle de yenilikçi, aykırı ve duyarlı bakış açılarına yer vermeye devam etti. Sanat dünyasına kalemiyle katkı sağlayan Çarmıklı Ailesi, koleksiyonuna dâhil ettiği sanat yapıtlarıyla sanatı ve sanatçıyı desteklemeye devam ediyor.

Sanata her zaman katkı sağlayan Çarmıklı Ailesi, şu sıralar heyecan verici başka bir telaş içine girmiş görünüyor. Öyle ki, Çarmıklı koleksiyonu, 6 Mart’ta cömert bir seçkiyle Galata Rum Okulu’nda sanatseverlerle “İlk Raunt” sergisinde buluştu. Sergi, toplumun, sosyo-kültürel ve politik sorunları etrafında şekilleniyor. “İlk Raunt” sergisinde Türkiye’nin çağdaş sanatının yapı taşını oluşturan sanatçıların yanı sıra genç sanatçılardan da oluşan 68 sanatçı yer alıyor. Bu bağlamda sergide; Sarkis, Gülsün Karamustafa, Ayşe Erkmen, Sinan Demirtaş, Şener Özmen, İpek Duben, Mehmet Güleryüz, Vahit Tuna, Halil Altındere, Şükran Moral, Hakan Onur, Ferhat Özgür, CANAN, Kemal Tufan, Ali Cabbar, Pınar Öğrenci, Berat Işık gibi isimlerin yanında Metin Çelik, Ali Şentürk, Hera Büyüktaşçıyan, Fırat Engin,  Ahmet Duru, TUNCA, Manolya Çeliker, Güneş Terkol, Volkan Aslan, Nesren Jake, Alican Leblebici, Huo Rf ve Eda Gizem Uğur gibi genç isimleri görmek mümkün. 1980’lerden günümüze farklı dönemlere tanıklık etmiş isimleri yan yana görebileceğiniz sergide, pentürden entalasyona, fotoğraftan videoya farklı disiplinlerden beslenen 80’e yakın çalışma yer alıyor.

Farklı konulara ışık tutan bu sergide küratöryel sorumluluğu Çarmıklı Ailesi üstleniyor. Kavramsal çerçeveleri ve konuları doğrultusunda yerleştirilen çalışmalar, her katta ve odada yeni diyalog ve perspektiflere imkân tanıyor. Galata Rum Okulu’nun üçüncü katına çıkarken bizi karşılayan Ferhat Özgür’ün “Demokrasi Kulesi”nde, sayılmayan sandıkların oluşturduğu kulenin zirvesinde yaşanan politik kargaşayı görmek mümkünken ikinci katta ise Fırat Engin’in, “Anavatan”ında, sahip olduğu tek varlığın üç metrekarelik bir yatak olduğunu görüyoruz. Belki de ana kucağındaki güvendir anavatan ya da uyuduktan sonra rüyalara dalıp özgürce hayaller kurabildiğimiz üç metrekarelik bir yatak… Öte yandan Şükran Moral’ın 1997’de gerçekleştirdiği cesur performansı “Bordello”nun videosu ile günümüzde cinselliğin büyük bir tabu olduğunu tekrar hatırlarken Güneş Terkol’un “Evim Kalbimdir” adlı çalışmasında ise mülteci ve göç sorunlarına tanıklık ediyoruz.

“İlk Raunt” sergisiyle çağdaş sanat pratiğinin farklı bakış açılarına yer veren Çarmıklı Ailesi, seyircisine geniş bir yelpazede sanatsal farkındalık ve güncel yapıtlarla ilişki kurabilme fırsatı sunuyor. 21.yy koleksiyonerlik anlayışıyla sanat yapıtlarını kapalı kutularda saklamak yerine toplumsal farkındalık yaratmak için herkesin görebileceği bir mekânda sergileme biçiminin iyi bir örneğini oluşturuyor. Bilgiyi ve yaratıcılığı paylaşmak için ticari kaygı yerine pragmatik bir kaygı duyan Çarmıklı Ailesi, gelişen ve değişen koleksiyonerlik anlayışını besliyor ve gelişmesi için zemin oluşturuyor. Sergi paralelinde yapılacak paneller ise koleksiyonla ve koleksiyonerin misyonuyla beraber anlam bütünlüğü kazanıyor. Bu paneller dahilinde;

31 Mart’ta Ferhat Özgür’ün moderatörlüğünde; Pınar Öğrenci, Berat Işık ve Muammer Bozkurt’un katılımıyla Türkiye’nin çağdaş sanat ortamında video sanatının teorisi, üretimi ve koleksiyonu üzerine konuşmalar yer alırken; 21 Nisan’daki ‘Sanat ve Düşünce’ panelinde, Emre Zeytinoğlu moderatörlüğünde, Nusret Polat, Erdal Duman ve Gülsün Karamustafa’nın katılımıyla çağdaş sanatta teori, felsefe ve toplum ilişkisi üzerine sohbet edildi. Serginin son günü olan 12 Mayıs’ta ise ‘İlk Raunt Talk’ adlı panelde Çarmıklı koleksiyonu ve sergisi üzerine konuşulacak. Marcus Graf’ın moderatörlük yapacağı konuşmada, sergide koleksiyonundan sanat yapıtları bulunan Hakan Çarmıklı konuşmacı olarak yer alacak.

“İlk Raunt”ta yer alan birçok sanat yapıtı,  ilk defa kamuya açık bir biçimde sergileniyor. Koleksiyonerlik, ince bir zevk gerektirdiği gibi toplumsal açıdan fayda sağlamasına yönelik olarak kaygıları da beraberinde getirdiğinde kayda değer bir bütünlük kazanıyor. “İlk Raunt”ta Çarmıklı Ailesi, sergiyle beraber dolaylı olarak koleksiyonerlik deneyimini de izleyiciyle paylaşıyor.

Günümüz sanatının anlaşılması ve iyi okunabilmesi için her koleksiyonerin Çağdaş Müzecilik anlayışıyla hareket etmesi ve ringlere çıkması gerekir. İlk Raunt çoktan başladı. İkinci Raunt ne zaman?

Fotoğraflar: Güncel Sanat Arşivi

Daha faza fotoğraf için tıklayınız.

Bu yazı, Sergi Gez Sergi Yaz kapsamında yayımlanmıştır.

Paylaş