Boşluk

BOŞLUK’la Beraber Tam Güç!

Albet Camus’nün “Boşlukla beraber, tam güç.” sözü, “BOŞLUK” sergisinin kavramının oluşmasında rol oynar. Hepimiz bir “boşluk” yaşıyoruz hayatta… Göçler, ayrılıklar, uzaklıklar, maddileşen değerlerle değersizleşen insan yaşamı; boşluğun sardığı kocaman bir çemberin içindeyiz aslına bakarsak. İçinde bulunduğumuz ve içimizde açılan boşluk her geçen gün biraz daha zamana yenilmekte. Bazen asırlar süren devasa boşluklarla kökenlerine bir şekilde tutunmaya çalışan veya anlatılanlarla büyüyen benliklerin kolektif bellek kırıntılarıyla harmanlanmaya çalıştığı, hep bir boşlukla mücadele edip bazen yenildiği, bazen de umuda sarılarak tekrar koca bir dünyaya kafa tuttuğu kimlikleriz hepimiz. Bu sergide amacımız, sanattan beslenerek izleyiciye kendi boşluklarını yaratma, doldurma ve belki de boşluğun izlerini tamamen silebileceği bir alan yaratmak. 26 sanatçının katılımıyla gerçekleşecek olan “BOŞLUK” sergisinde disiplinlerarası bir yolculuğa izleyiciyi davet ediyoruz. Türkiye, Avusturya ve Kıbrıs’tan davet edilen sanatçıların katılımıyla gerçekleşecek sergide, sesin söze, sözün renklere, renklerin boşluğa, boşluğun mekâna, mekânın ise doluluk ve boşluk arasındaki asılı köprüye açıldığı kapılardan geçeceksiniz.

Mekânın belleğiyle birlikte kayıp giden anların zaman sarkacında silinerek  yenilenen, yenilendikçe unutulmaya açık bir uzam yaratıyoruz. Hepimiz için bir dönüşün, çağa tanıklığın, özellikle son yıllarda gittikçe daralan bir kısa alanda özgürlüklerin izini sürdüğümüzü gösterebileceğimiz bir mekân yaratmak özleminde ve umudundayız. Bu nedenle gücümüzü boşluktan ve bu boşluğun sağlayacağı imkân/ imkânsızlıklarla doldurmak rotasını izlemek önem taşıyor.

“BOŞLUK” sergisi, içinde bulunduğumuz coğrafya ve dönemle bir yüzleşme denemesidir. Geçmiş ve şimdiki zamanın kesiştiği bir boşlukta durmaktayız. Biri birinden farklı görünmüyor. Hatta uç uca eklemlenmiş sonsuz bir döngüyle etrafımızı sarıyor. Boşluk, kendine dönen bir çember gibi sarmalanan kollarıyla biraz daha sarılıyor geleceğe! Geçmiş katmanlaşıyor. Silinip yeniden kodlanarak bir çeşit dolaşım ağıyla, hayat zamanımıza takılıyor. Her bir iz bir diğerini örterken, kabuklaşan katmanların içindeki yaralar dairesel izlerle üst üste diziliyor. Bir çeşit çığlık bölüyor izleri, dalgalanıp renkleniyor boşluğun siyahlığı!

“BOŞLUK” sergisi, Çankaya Belediyesi ÇSM’nin Füreya Koral ve Andrey Gennadiyeviç Karlov Sergi Salonlarında gerçekleşecek. Tamamen BOŞ bir alanı her sanatçı kendi dilinde manevi değerleri, hayalleri, umutları ve sanatının gücüyle dolduracak. Boşluk hepimizi derinden etkiler, büyüleniriz, takılıp kalırız çoğu zaman sihrine, ayrılmak istemez ne beden ne de ruh etki alanından; bu kez, boşluğu dolduruyoruz ve inanıyoruz ki sergiyi izlemeye gelen herkes içindeki boşluk ve dolulukla hesaplaşacak. Sergiden ayrılmak istemeyecek. “Boşlukla beraber, tam güç.” İçimizde bir yerlerde!

“BOŞLUK” sergisinin gerçekleşmesinde bizlere destek veren başta Çankaya Belediye Başkanı Sayın Alper Taşdelen’e ve tüm emekçilere

teşekkürlerimizle…

Dilek Karaaziz Şener

Küratörlüğünü Dilek Karaaziz Şener’in yaptığı “BOŞLUK” sergisi 29 Eylül – 26 Ekim 2017 tarihleri arasında Çankaya Belediyesi, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nin Füreya Koral ve Andrey Gennadiyeviç Karlov Sergi Salonlarında görülebilir.

Sanatçılar: Yeni Anıt, Mert Acar, Aysel Alver, Hüseyin Arıcı, Mert Barlas, Gülşah Bayraktar, Can Bilen, Nurcan Çevik, Fırat Engin, Arzu Eş, Ekin Kılıç Ezer, Bestami Gerekli, Aslı Işıksal, Metin Kalkızoğlu, Nurtane Karagil, Ece Kibaroğlu, Mirko Malle, Emre Okçuer, Hülya Özdemir, Damla Sari, Engi Sarı, Kıvılcım Harika Seydim, Hülya Sözer, Ali Şentürk, Ayşe Topçuoğulları, Burçin Ünal, Beata Zalewska

Fotoğraflar ve Video: Güncel Sanat Arşivi

Daha fazla fotoğraf için tıklayınız.

Ayşe Topçuoğulları, “İpin Ucu”, “Güven”, “Arkadaşım”, “Beni Yakala”, Hepsi Benim”, “Acıktım”, Tuval Üzerine Akrilik, 29,5×29,5 cm (6 Parça), 2015.

Gülşah Bayraktar, “Her şeyim”, Mdf üzerine akrilik, 8×9 cm, 2013.

Engin Sarı, “Karate Kid”, Gazbeton ve metal, 60x25x120 cm, 2017.

Hüseyin Arıcı, “Beton Solucanı”, Modelaj hamuru üzerine yağlıboya, yerleştirme, Değiştirilebilir ölçü, 2017.

Fırat Engin, “Bu yükü daha ne kadar taşıyabiliriz?”, Video, taş, metal, 01’10”, 2017.

Mert Barlas, “Ötede”, Karışık teknik, 2017.

Metin Kalkızoğlu, “İsimsiz”, Tuval üzerine akrilik, 40×40 cm, 2017.

Aslı Işıksal, “Black Series”, 2 Parça düzenleme, Tuval üzerine yağlıboya, 2,80×160 cm, 2017; Sıkıştırılmış toz seramik, 3d heykel, 14 cm, 2017.

Nurcan Çevik, “Gıkları Çıkmaz”, Karışık teknik, karışık malzeme, 10x120x2 cm, 2017.

Burcin Rona Unal, “Yağmur Senin İçin Yağıyor”, Yerleştirme, 2017.

Bestami Gerekli, “Düşünüyorum O Halde Yok’um”, Mekansal Düzenleme, Mekana göre değişebilir boyutlarda, 2017.

Kapak Görseli: Nurcan Çevik, “Gıkları Çıkmaz”, Karışık teknik, karışık malzeme, 10x120x2 cm, 2017.

Daha fazla fotoğraf için: Güncel Sanat Arşivi
Paylaş