Polimetrik Müdahaleler

Algının ve gözün arkeolojisi üzerinden bir çizim estetiği 

“Müzik terminolojisinde “polimetrik”, birbirinden farklı iki ya da daha çok ritmin/ölçünün eşzamanlı kullanılması anlamına geliyor. Fatih Aydoğdu sergisinde, bu terimin sosyoloji, toplumsal psikoloji ve politikaya uyarlanabilirliğini araştırıyor. Ana-akım medya tarafından servis edilen ve teknolojik protezlerimizle sürekli değişen gündelik imgeler ile kendi analog üretimini eş zamanlı olarak kullanıyor. Algının ve gözün hem arkeolojisi, hem de geleceği üzerinden bir çizim estetiği oluşturmanın yollarını arıyor. Arşivlerden alıntıladığı imgeler ile veri görselleştirme süreçlerini harmanlıyor.

Sanatçının böylece ortaya çıkan ve ara tonlar kullanmadan, yalnızca siyah ve beyaza indirgediği büyük boy çini desenleri, savaşın göndere çekildiği bir dönemde, küresel ekonomiyi, kimlik politikalarını, otokratik yönetimleri belgelemek, anlamak, yorumlamak ve sorgulamak için alan açıyor. Fatih Aydoğdu sergide, yine ses alanından hareketle, geleneksel müzik enstrümanlarının tarihini ve anatomisi ‘kurcalayan’ nesnelere de yer veriyor. Bu ‘çalınamayan’ enstrümanlar, Kafkaesk idari yapıların içindeki işlemeyen alt sistemlere göndermede bulunuyor.”20

Fatih Aydoğdu’nun “Polimetrik Müdahaleler” sergisi, 20 Ocak – 19 Şubat 2017 tarihleri arasında Galeri Nev Ankara‘da görülebilir.

Paylaş